Ristiäiset

Ristiäisten järjestäminen

Evankelis-luterilaisen kirkon suositus on että lapsi kastetaan kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Ristiäiset ovat yleensä melko pienimuotoisia tilaisuuksia ja siksi ne usein pidetään perheen kotona lähimpien sukulaisten ja kummien kesken. Jos jostain syystä ristiäisiä ei halua pitää omassa kodissa, lapsi voidaan kastaa myös seurakunnan tiloissa tai kirkossa jumalanpalveluksen yhteydessä.

Vanhemmat sopivat ristiäisten ajasta, paikasta sekä kastepapista ottamalla yhteyttä kotiseurakunnan kirkkoherranvirastoon. Kastepäiväksi valitaan yleensä lauantai tai sunnuntai, jotta kutsuvieraatkin pääsisivät helpommin paikalle.


Ristiäisten valmistelu

Kummien valinta

Vanhemmat valitsevat lapselleen vähintään kaksi kummia. Kummiksi valitaan yleensä perheelle läheinen henkilö, esimerkiksi sukulainen tai ystävä, joka kuuluu kirkkoon ja on käynyt rippikoulun. Näin ollen myös konfirmoitu alle 18-vuotias hyväksytään kummiksi. Kirkkoon kuulumatonta henkilöä ei voida valita kummiksi. Kummiksi voi ryhtyä, vaikka ei pääsisikään paikalle ristiäisiin.

Kummin tehtävä on olla lapsen aikuinen ystävä, pitää yhteyttä kummilapseen ja olla tukena lapsen kristillisessä kasvatuksessa. Kummin valinnassa kannattaa miettiä asiaa myös siitä näkökulmasta, että kenellä on edellytykset olla lapselle hyvä kummi. Hyvä kummius ei suinkaan ole kalliiden lahjojen ostamista jokaisena lapsen syntymäpäivänä, vaan tärkeämpää olisi että kummi voisi viettää aikaa lapsen kanssa, käydä joskus retkellä lapsen kanssa, soitella ja olla tukena ja mukana lapsen elämässä.

Ristiäisten tarjoilu

Ristiäisten tarjoilu kannattaa miettiä hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlaa. Pienimuotoisissakin ristiäisissä on hyvä sopia kuka voisi ristiäisten aikana auttaa vanhempia kattauksessa ja tarjoilussa. Silloin vanhemmillakin jää paremmin aikaa nauttia kastejuhlasta.

Ristiäisissä tarjotaan vieraille yleensä täytekakkua, kuivakakkua, pullaa ja pikkuleipiä. Makean lisäksi voi halutessa tarjota myös jotain pientä suolaista, esimerkiksi karjalanpiirakoita munavoin kera, lihapasteijoita, salaattia, lohileipiä, voileipäkakkua ym. Juotavaksi tarjotaan kahvia, teetä, mehua ja kotikaljaa. Tarjoilussa on hyvä huomioida myös vieraiden mahdolliset ruoka-aine allergiat.

Ohjeita erilaisen leivonnaisten ja kakkujen tekemiseen ja koristelemiseen:
-Kinuskikissa -sivusto
-Valion ruokareseptit kodin juhliin


Ristiäisten kulku

Kotona ristiäiset pidetään yleensä olohuoneessa, jonne järjestetään tarpeeksi istuimia vieraita varten. Ristiäisiä varten tarvitaan kastepöytä, jonka päälle laitetaan valkoinen pöytäliina. Kastepöydälle laitetaan kastemalja, kynttilä, raamattu sekä pieni liina vauvan pään pyyhkimistä varten. Pöydälle voi asettaa myös pienen kukkakimpun koristeeksi. Kastemaljaksi sopii esimerkiksi riittävän iso lasinen kulho.

Ennen ristiäisten alkamista vauva kannattaa syöttää rauhassa, jotta ainakaan nälkä ei tekisi häntä levottomaksi kasteen aikana. Myös tutti kannattaa varata käden ulottuville. Vauva puetaan kastemekkoon, jonka alle laitetaan yleensä valkoinen body. Lämmin kastevesi kannattaa laittaa kastemaljaan vasta hieman ennen kasteen alkamista, jotta vesi ei ehdi jäähtyä kylmäksi. Myös kastepöydän kynttilä sytytetään ennen ristiäisten alkua.

Ristiäisten yksityiskohdista sovitaan yleensä papin kanssa, mutta tietynlaista peruskaavaa noudatetaan jokaisessa kastetilaisuudessa. Kastetilaisuuden ohjelmaan kuuluu mm. alkusiunaus, ristinmerkki, rukous lapsen puolesta, uskontunnustus sekä Isä meidän rukous. Kastetilaisuudessa lauletaan yleensä 2-3 virttä, jotka vanhemmat saavat halutessa itse päättää. Esimerkiksi virret "Ystävä sä lapsien" ja "Jumalan kämmenelle" ovat helppoja myös pienille vieraille sopivia lauluja. Kastetilaisuudessa raamatusta luetaan Kastekäsky (Matt.28:18-20), sekä kohta Lasten evankeliumista (Mark.10:13-16), jonka esimerkiksi kummi voi lukea. Kastejuhlassa julkistetaan tietysti vauvan nimi joko papin tai vanhempien toimesta. Kastetilaisuudessa vanhemmat ja kummit siunaavat lapsen laittamalla kädet lapsen pään päälle.

Kastetilaisuuden päättymisen jälkeen on tarjoilun aika. Jos papilla on aikaa jäädä kahville, on kohteliasta pyytää häntä ottamaan ensimmäisenä siitäkin syystä että hänellä saattaa olla jo toinen tilaisuus odottamassa. Kahvittelun lomassa on mukava availla vauvan ristiäislahjoja, jutella vieraiden kanssa vauvan nimestä ja tietysti ihailla päivänsankaria! Viimeistään kahviin jälkeen kannattaa ottaa myös valokuvia, ennenkuin kukaan vieraista ehtii poistua tai vauvalle vaihdetaan vaatteet. Ristiäisten valokuvauksesta tai videoinnista kannattaakin sopia jo etukäteen niin ei käy niin että kuvat jää vahingossa ottamatta. Yleensä ristiäiskuva otetaan ainakin vauvasta, vauvasta ja vanhemmista, vauvasta ja kummeista sekä vauvasta ja isovanhemmista.